Spatial Audio på AirPods Pro

Vad är Spatial Audio på AirPods Pro och hur det fungerar

Vad är rumsligt ljud?

Normalt när du använder hörlurar medan du tittar på multimediainnehåll som en serie eller en film, har du bara två ljudspår. Ljud tas emot från både vänster och höger jämnt, något som kan göra upplevelsen inte så tillfredsställande som möjligt. Rumsljud försöker uppnå en upplevelse som mycket liknar en biograf genom att ha olika ljudspår som omger personen som tittar på filmen.

Spatial Audio på AirPods Pro

Med andra ord har rumsligt ljud uppdraget att omsluta användaren, ta emot olika ljudspår från alla platser. Du får inte bara ljudet från höger eller vänster sida, men det tas också emot framifrån eller bakifrån även om du inte har någon typ av högtalare i det området. Det betyder att du kan bli mycket mer involverad i en specifik serie eller film, vilket ger en otrolig upplevelse. Både gyroskopet och accelerometern som ingår i de kompatibla AirPods gör det möjligt att alltid veta huvudets position för att ta det som referens för att använda de riktningsfilter som används. Det som verkligen är imponerande är att i en enhet med så liten storlek kan denna typ av uppslukande upplevelse uppnås när du spelar innehåll.

Krav att tänka på

Uppenbarligen är inte all utrustning kompatibel med denna teknik. Ett antal krav måste uppfyllas både på hårdvaru- och programvarunivå. Specifikt måste den iPhone som de är länkade till ha iOS 14 eller någon högre version installerad. Dessutom har inte alla AirPods som släppts ut på marknaden den nödvändiga tekniken, eftersom de är begränsade till AirPods Pro. Det är därför om du har AirPods 2 eller första generationen, tyvärr kommer du inte att kunna ha den här funktionen även om du har installerat iOS 14 eller högre.

AirPods Pro

Till dessa krav måste läggas behovet av att alltid ha AirPods firmware uppdaterat. Det kan verka som något som inte innebär någon form av betydelse, men precis som operativsystemet som iOS måste uppdateras måste firmware vara i den senaste tillgängliga versionen.

Aktivera rumsligt ljud

När du har insett att du uppfyller alla dessa krav för att använda rumslig ljudteknik måste du aktivera den. Du behöver bara följa dessa steg:

  • Se till att AirPods är konfigurerade på iPhone.
  • Åtkomstinställningar.
  • Bläddra till avsnittet ‘Bluetooth’.
  • Bredvid AirPods Pro ser du en knapp för att komma åt dess inställningar.
  • Här kan du aktivera alternativet rumsligt ljud.

sonido espacial airpods pro

Dessutom kan du aktivera eller avaktivera denna teknik i iPhone: s kontrollcenter. Du måste helt enkelt lägga ut det och trycka länge på volymreglaget. Längst ner ser du knappen som du kan aktivera eller inaktivera som heter ‘Spatial Audio’. Detta är bredvid alternativet förknippat med brusreducering.

Betydelsen av kompatibelt innehåll

Tyvärr är inte allt innehåll kompatibelt med den här uppspelningsformen. Filmerna måste anpassas till 5.1 och Dolby Atmos som lite efter lite är något vanligt som du kommer att hitta. Just nu gör Apple TV + ett viktigt jobb för att ha denna typ av surroundljud i sitt multimediainnehåll. För att se om en film kan spelas med denna typ av surroundljud, helt enkelt på innehållsfliken bredvid språken, kan du göra den här typen av frågor. Sanningen är att detta är att uppskatta, inte bara för AirPods, utan för att kunna njuta av filmer med högtalare som också gör att du kan njuta av detta surroundljud.