Din dator är långsam på grund av WSAPPX-processen

Vad du ska göra om din dator är långsam på grund av WSAPPX-processen

De WSAPPX processen är en gammal bekant hos många användare, eftersom det ibland kommer till synes från ingenting och börjar konsumera mycket CPU-resurser och diskanvändning i systemet, vilket får allt annat att gå mycket långsamt. Även om dess namn förmodligen inte berättar mycket för dig, berättar vi från och med nu att det är ett legitim Windows-tjänst och inte ett virus så du behöver inte oroa dig för det. Det är dock klart att något måste göras och då ska vi berätta vad.

Din dator är långsam på grund av WSAPPX-processen

Vad är WSAPPX-processen?

Med detta konstiga namn bestämde Microsoft sig för att namnge en tjänst som först introducerades i Windows 8 och som ingår i den universella Windows-plattformen och Microsoft Store. Det är i själva verket en process som i allmänhet alltid körs, vad som händer är att den nästan inte förbrukar resurser och det är därför vi ignorerar den … tills den slutar göra det och då måste vi agera.

WSAPPX

Som du kan se på skärmdumpen ovan använder processen inga CPU- eller diskresurser, och den upptar bara 2,6 MB RAM-minne. Och detta är normalt, men ibland skjuter CPU-förbrukningen och diskanvändningen upp och går till 100%, och det är där problemen uppstår.

Denna process, som vi har nämnt tidigare, har att göra med den universella Windows-plattformen, och om du går in i Microsoft Store ser du att dess resursförbrukning börjar öka, ännu mer intensivt vid installationen av en applikation från Store sedan det är den person som ansvarar för att verifiera äktheten av licensen för den applikation du ska installera. Detta ökar användningen av den här processen när du börjar använda ett program eller när du installerar det.

Hittills är det normalt, men vad händer om processen börjar sakta ner hela datorn under lång tid och utan att komma ihåg?

Vad ska jag göra om processen saktar ner datorn?

Det är inte normalt eller vanligt att det händer, men ibland händer det och du skulle inte vara den första användaren med problemet (annars skulle den här artikeln inte heller vara vettig). Så om processen i ditt fall “hoppar” utan anledning och saktar ner din dator under lång tid, är det första du bör göra skanna din dator efter virus , eftersom ett vanligt beteende hos virus är att efterlikna processer legitimt operativsystem för att köra sin skadliga kod på datorn.

Här är det ditt val om du vill använda det inbyggda antivirusprogrammet i Windows eller om du har ett tredjepartsprogram. Vi rekommenderar Malwarebytes eftersom det är gratis, snabbt och fungerar ganska bra, men det är upp till dig att bestämma.

Det andra du bör titta på är om du har allt Windows-uppdateringar installerad; Eftersom WSAPPX är en process som tillhör uppsättningen Microsoft Store-tjänster kan uppdatering av Windows också installera en uppdatering för Store, så det rekommenderas att du kontrollerar den. På samma sätt, gå in i butiken och kontrollera att det inte finns någon uppdatering, exakt från själva butiken (och om det finns, uppdatera den).

Actualizar Store

Om du fortfarande har samma problem efter dessa kontroller är den sista utväg att inaktivera butiken. Detta innebär att du redigerar Windows-inställningarna och rekommenderas inte, men om du inte har något val kommer vi att förklara hur du gör det.

Det första är att komma åt Windows grupppolicyredigerare. För att göra detta, tryck på WIN + R och skriv “gpedit.msc” utan offerten och klicka på OK. I fönstret som öppnas (Local Group Policy Editor) expanderar du datorkonfiguration -> administrativa mallar -> Windows-komponenter -> butik “.

Desactivar Microsoft Store

När du väl har valt, leta efter alternativet ”Avaktivera butiksprogrammet” på höger sida, dubbelklicka på det, markera “Aktiverat” och klicka på OK. Stäng sedan redigeraren och starta om datorn för att ändringen ska träda i kraft.

Desactivar Store

När detta är klart borde du ha blivit av med problemet för gott, men om WSAPPX-processen fortsätter att visas har du definitivt någon form av virus eller skadlig kod som du bör fixa.