Jämför MacBook Air och MacBook Pro

Vi jämför MacBook Air och MacBook Pro

Efter MacBook Air-uppdateringen 2020 blev dess “rivalitet” med 13-tums MacBook Pro något mer komplex. Trots deras likheter (de har båda Retina-skärmar och har till och med ett liknande prisintervall, till exempel), har MacBook Air och MacBook Pro några stora skillnader när det gäller deras specifikationer och funktioner, och balanstips till förmån för en. .

Jämför MacBook Air och MacBook Pro

I den här guiden tar vi MacBook Air och 13-tums MacBook Pro ansikte mot ansikte för att se vilken som är den bästa datorn, även om du till och med hittar en 16-tums modell. Intresserad av att köpa någon av dessa MacBooks? Sluta inte kontrollera jämförelse.

Design

Una MacBook Air 2020 sobre la mesa

MacBook Air och MacBook Pro delar en aluminiumfinish och erbjuder grå och silverfärger, även om MacBook Air har ett tredje guldalternativ. Utöver det ser de nästan identiska ut.

Båda enheterna har en Retina-skärm med en total upplösning på 2 560 x 1 600 eller 227 pixlar per tum. De ser lika ut, men deras prestanda är annorlunda. Skärmen på MacBook Air är mindre ljus: den når bara 389 nits, bättre än 291 nits från den tidigare modellen, men fortfarande långt efter 500 nits i MacBook Pro. Ändå är färgnoggrannheten hög, även om MacBook Pro kommer att vara ett bättre val för fotografer eller grafiska formgivare.

För 2020-versionen av MacBook Air ersatte Apple de besvärliga fjärilstangentborden med sådana baserade på en saxmekanism, efter vad som redan hade gjorts med 16-tums MacBook Pro. Nästa uppdatering för 13-tums MacBook Pro ska följa samma väg. Den store styrplatta som båda enheterna delar är perfekt för att välja texter, dra fönster eller multitouch-texter. Det är fortfarande en av Apples styrkor.

Både MacBook Air och Pro delar USB-C Thunderbolt 3-portar. Dessa portar kan utföra en mängd olika uppgifter, inklusive laddning och höghastighetsdataöverföring. Luften har bara två på vänster sida, så du måste köpa UBS-C-nav om du vill ha mer anslutning. 16-tums MacBook Pro erbjuder två portar på vardera sidan, medan 13-tums har två eller fyra alternativ.

Una MacBook Pro är ännu bättre

Du hittar också 720p webbkameror, stereohögtalare och ett 3,5 mm hörlursuttag på båda enheterna. Om ljud är särskilt viktigt bör du överväga att det höga dynamiska området för Macbook Pro tenderar att erbjuda bättre ljud. Men MacBook Air levereras med ytterligare mikrofoner så att Siri lättare kan ta upp din röst.

Det finns fortfarande ingen Touch Bar på MacBook Air-tangentbordet. Efter den blandade mottagningen hade Apple bestämt sig för att fokusera på andra funktioner för Air, som Touch ID-sensorn och inloggningsknappen. Under tiden fick 13-tums MacBook Pro Touch Bar i juli 2019, vilket innebär att den nya modellen kommer att ha den som standard.

Specifikationer och prestanda

Una MacBook Air är helt ny

Specifikationerna skulle indikera att det finns enorma prisskillnader mellan MacBook Air och MacBook Pro. Efter mitten av 2019-uppdateringen kommer basmodellen för MacBook Pro med en 8: e generationens Intel Core i5-processor med fyra 1,4 GHz-kärnor upp till 3,9 GHz. Priset är 1 299 dollar. Du måste spendera $ 1799 för att få en ny processor, halvvägs mellan ingångspriserna för MacBook Pro 13 och MacBook Pro 16, men det är inte i närheten av det när det gäller prestanda.

Den avancerade MacBook Air, till samma pris, inkluderar en dual-core 10: e generationens Intel Core i5-processor från 1,1 GHz till 3,5 GHz. Nyckeln är 10 nm processteknik som används för att tillverka denna nya CPU, som lovar bättre prestanda och energieffektivitet jämfört med liknande 14 nm-baserade marker.

I vår recension av MacBook Air hittade vi dock några besvikelser med fyrkärniga i5-processorer. Medan den erbjuder dubbelt så många kärnor som den grundläggande MacBook Air’s i3-CPU, ger den dig bara cirka 27 procent extra prestanda på flerkärniga uppgifter och bara 8 procent ökning av enstaka arbetsbelastningar. kärna. Det beror på den låga 9-watt strömförbrukningen för dessa marker, vilket leder till prestandabegränsningar. Om du vill ha ström är MacBook Pro det bästa alternativet, trots sin äldre processor.

En annan anmärkningsvärd skillnad är minne. Alla 13-tums MacBooks Pro är beroende av äldre LPDDR3-minne med 2113 MHz klockhastighet. Den 16-tums MacBook Pro som släpptes med DDR4-minnen klockade vid 2,667 MHz. I början av 2020 använder MacBook Air LPDDR4X-minne med en klockhastighet på 3,733 MHz. Dessa senaste marker syftar till låg energiförbrukning utan att offra bandbredd.

Om du vill ha en vacker MacBook utan att spendera alla dina besparingar är $ 999 grundläggande MacBook Air en anständig maskin. Det är den enda modellen som erbjuder Intels tionde generationens i3-1000NG4 dual-core CPU, även om du bör överväga att ta tag i fyrkärniga i5-CPU för $ 100 mer.

Om du behöver lite mer oomph, kan du gå till 16-tums MacBook Pro med den nionde generationens sexkärniga Intel-processor, men det betalar för privilegiet, från 2399 $.

Bärbarhet

Vista lateral de la MacBook Air 2020.

MacBook Pro är 0,59 tum tjock och 11,97 tum bred, medan MacBook Air är 0,16 till 0,63 tum tjock och samma bredd 11,97 tum. Uppenbarligen är MacBook Air det tunnaste och lättaste alternativet för transport. Ärligt talat kommer du inte att märka skillnaden. Om något är den enda definierande visuella skillnaden mellan de två luftens extra guldfärg och bristen på en Touch Bar.

När det gäller batteritid på båda modellerna ligger MacBook Air lite under konkurrensen, men ändå anständig. MacBook Pro gav oss 10 timmars och 24 minuters batteritid i våra videoslingtester och 5 timmar och 3 minuter när vi surfar.

Som jämförelse lyckades MacBook Air cirka 9 timmar och 30 minuter på lätt surfning, 10 timmars videouppspelning och 3 timmar med mer intensiva uppgifter. En genomsnittlig dag, som består av många flikar från Chrome, webbappar, Slack och Spotify, har cirka 6 timmars batteritid. Sammantaget är det lite bättre än MacBook Pro: Medan videouppspelningsprestandan var nästan densamma, låg MacBook Air framför när det gällde surfning på nätet. Det är den bästa batteritiden på någon MacBook.

Ändå är det mindre än Apples påståenden om upp till 11 timmars trådlös surfning och upp till 12 timmars iTunes-filmuppspelning. Apple hävdar att 16-tums MacBook Pro kan hålla 11 timmars surfning eller videostreaming.

Vilken ska du köpa?

MacBook Air 2020

Efter att ha väsentligt uppgraderat 13-tums MacBook Pro på nybörjarnivå 2019 och MacBook Air i början av 2020 är det ett tufft val att välja en över den andra.

Det finns dock ett par anmärkningsvärda områden som skiljer dem åt. MacBook Pro: s överlägsna bildskärm och prestanda gör den bäst lämpad för professionella uppgifter som videoproduktion och fotoredigering, där en färgnoggrann skärm och låga renderingstider är viktigt. Om det är det du letar efter bör MacBook Pro vara ditt val.

För resten är MacBook Air sannolikt det bästa alternativet. Den har nyare komponenter (för tillfället, åtminstone), och den ger mer lagringsutrymme för samma pris som Pro: 512 GB jämfört med 128 GB på $ 1 299 MacBook Pro (eller 256 GB på MacBook Air på 999 $ $ entry-level dollar .) Viktigast, det har ett mycket mer tillförlitligt tangentbord.

Om du behöver något större och priset egentligen inte är en faktor bör 16-tums MacBook Pro vara ditt val. Du kan utrusta den med en åttonde generationens 8-kärniga Intel i9-processor och diskret Radeon Pro-grafik, men var beredd på ett rejält startpris.

Om du vill spara pengar är MacBook Air på 999 dollar på grundnivå definitivt värt att överväga, även om vi inte nöjer oss med dess dual-core-chip.