Yahoo ansvarar för att spionera på e-postmeddelanden från sina användare för FBI och NSA

Yahoo ansvarar för att spionera på e-postmeddelanden från sina användare för FBI och NSA

Yahoo är i en dålig tid. Nyligen meddelade portalen hacking av mer än 500 miljoner konton. Idag rapporterar Reuters att Yahoo skapade ett verktyg förra året som gör det möjligt att spionera på sina kunder och söka efter specifik information som ska avslöjas för FBI eller NSA.

Yahoo-post

Enligt vissa övervakningsexperter är detta det första avslöjade fallet av ett amerikanskt företag inom internetindustrin som accepterar en begäran från de hemliga tjänsterna om att övervaka alla meddelanden när de tas emot, till skillnad från en granskning av lagrade meddelanden eller ett begränsat antal konton. Den information som FBI eller NSA begär kan vara många. Den amerikanska underrättelsetjänsten bad särskilt Yahoo att arbeta utifrån en uppsättning karaktärer, till exempel en mening i ett e-postmeddelande eller en bilaga.

Internt blev detta beslut att underkasta sig FBI och NSA missade av många chefer. Detta ledde i juni 2015 till att gruppens säkerhetschef Alex Stamos, som nu innehar samma befattning på Facebook, avgår.

På frågan om detta sa Yahoo att det var “Ett laglydigt företag och det följer lagarna i USA”, men vägrade att ge detaljer. För sin del vägrade NSA att kommentera.