ZTE Axon 7

ZTE slutar sälja smartphones efter amerikanska sanktioner

ZTE tillkännager idag att de har avbrutit sina huvudsakliga aktiviteter på grund av sanktioner mot USA. Mycket av verksamheten handlar om försäljning av smartphones.

ZTE Axon 7

Som en påminnelse har USA förbjudit amerikanska företag att sälja komponenter till ZTE under en period av sju år, en åtgärd som syftar till att sanktionera tillverkaren av smarttelefoner och tillverkare av telekomutrustning för att bryta mot villkoren för de ekonomiska sanktionerna som företaget infört. Iran. “På grund av detta förbudsbeslut har företagets huvudsakliga verksamhet upphört”, ZTE skrev i ett uttalande och tillade att dess produktionsanläggning i Shenzhen, Kina stängs av. “För närvarande behåller företaget tillräcklig likviditet och uppfyller strikt sina affärsskyldigheter”, tillägger smarttelefontillverkaren. Han förhandlar fortfarande med USA för att sanktionerna ska tappas.

Bland ZTEs leverantörer i USA finns Qualcomm, som levererar processorer och modem. Det finns också Google som erbjuder Android, ZTE förlitar sig just på detta operativsystem. Det kommer att bli svårt att välja en annan nu, särskilt eftersom Apple förbehåller sig rätten att använda iOS. ZTE är därför bunden och analytiker tror att det kommer att vara svårt för gruppen att förbli konkurrenskraftig, även om den lyckas hitta leverantörer utanför USA.

ZTE har totalt 75 000 anställda och marknadsför sina smartphones i mer än 160 länder. I USA är det den fjärde största säljaren av telefoner bakom Apple, Samsung och LG.